top of page
Zoeken

NVES livestream Beroepsprofiel 2.0

Op woensdag 16 maart presenteerde de NVES, de Nederlandse Vereniging van Extended scope specialisten, het nieuwe beroepsprofiel extended scope specialist. Bij de SOMT Amersfoort en voor vertegenwoordigers van Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het KNGF. 25 mensen waren erbij en ongeveer 135 deelnemers volgden de presentatie en aansluitende discussie via een livestream. Een belangrijk moment voor de NVES, als afsluiting van een belangrijke fase.

Oprichting en onderzoek In 2017 werd de NVES opgericht door de NVMT en de NVFS. Met de VU wilden we onderzoeken of en hoe internationale ervaring met extended scope ook toepasbaar kan zijn in Nederland. Het onderzoek begon in 2019 op verschillende pilotlocaties en wordt dit jaar afgerond. Het onderzoek geeft veel inzicht over de voorwaarden om extended scope in de praktijk toe passen. Die inzichten zijn deels al verwerkt in het recente beroepsprofiel.

De NVES ontwikkelde zich afgelopen jaren tot een beroepsvereniging met een beroepsprofiel, een opleiding (SOMT en Breederode) en een kwaliteitsregister. Ruim 650 manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten zijn opgeleid tot Extended Scope Specialist (ES). 145 van hen hebben zich al ingeschreven in het kwaliteitsregister.

Het resultaat: de presentatie Op 16 maart werd bevestigd dat extended scope een belangwekkende nieuwe ontwikkeling in de gezondheidszorg is, waarbij de deskundigheid en ervaring van de specialist f


ysiotherapeut wordt ingezet voor diagnostiek en casemanagement, taak gedelegeerd of taak-herschikt. Deze ontwikkeling kan bijdragen aan substitutie en doelmatige of passende zorg.

Het bestuur van de NVES wil nu, na deze succesvolle bijeenkomst, meer ervaring opdoen met de functie extended scope specialist. Dat zal gebeuren via verschillende pilots in het land. Ook willen we hiervoor een passende financiering vinden.


Presentatie Beroepsprofiel Extended Scope Specialist 2.0 terugkijken

Wil je de aflevering terugkijken? Klik HIER

21 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page