News

Learn about the newest topics in the world of physiotherapy.

Op donderdag 21 april was er een livestream in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Dit keer was het de algemene ledenvergadering i.c.m. de Oostendorplezing. Het was een interessante avond waarbij Edwin de Raaij PhD de oostendorplezing presenteerde over zijn promotieonderzoek 'Pijn is perceptie'.


Algemene ledenvergadering

Daarnaast was er de jaarlijkse algemene ledenvergadering, waarbij onder andere de mastereis ter sprake is gekomen. Verder is er stil gestaan bij het aftreden van penningmeester Paul Stoetzer en de aanstelling van de nieuwe penningmeester, Willem Langoor.

Terugkijken Oostendorplezing

Ruim 120 manueel therapeuten hebben deze boeiende lezing inmiddels bekeken. Na afloop ontving Edwin de Raaij PhD de prijs van Prof. Dr. Rob Oostendorp. Een uniek beeld gegoten in de vorm van zijn handen.


Wil je de NVMT Oostendorplezing terugkijken? Klik HIER of bekijk de video hieronder:Op woensdag 16 maart presenteerde de NVES, de Nederlandse Vereniging van Extended scope specialisten, het nieuwe beroepsprofiel extended scope specialist. Bij de SOMT Amersfoort en voor vertegenwoordigers van Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het KNGF. 25 mensen waren erbij en ongeveer 135 deelnemers volgden de presentatie en aansluitende discussie via een livestream. Een belangrijk moment voor de NVES, als afsluiting van een belangrijke fase.

Oprichting en onderzoek In 2017 werd de NVES opgericht door de NVMT en de NVFS. Met de VU wilden we onderzoeken of en hoe internationale ervaring met extended scope ook toepasbaar kan zijn in Nederland. Het onderzoek begon in 2019 op verschillende pilotlocaties en wordt dit jaar afgerond. Het onderzoek geeft veel inzicht over de voorwaarden om extended scope in de praktijk toe passen. Die inzichten zijn deels al verwerkt in het recente beroepsprofiel.

De NVES ontwikkelde zich afgelopen jaren tot een beroepsvereniging met een beroepsprofiel, een opleiding (SOMT en Breederode) en een kwaliteitsregister. Ruim 650 manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten zijn opgeleid tot Extended Scope Specialist (ES). 145 van hen hebben zich al ingeschreven in het kwaliteitsregister.

Het resultaat: de presentatie Op 16 maart werd bevestigd dat extended scope een belangwekkende nieuwe ontwikkeling in de gezondheidszorg is, waarbij de deskundigheid en ervaring van de specialist f


ysiotherapeut wordt ingezet voor diagnostiek en casemanagement, taak gedelegeerd of taak-herschikt. Deze ontwikkeling kan bijdragen aan substitutie en doelmatige of passende zorg.

Het bestuur van de NVES wil nu, na deze succesvolle bijeenkomst, meer ervaring opdoen met de functie extended scope specialist. Dat zal gebeuren via verschillende pilots in het land. Ook willen we hiervoor een passende financiering vinden.


Presentatie Beroepsprofiel Extended Scope Specialist 2.0 terugkijken

Wil je de aflevering terugkijken? Klik HIER

Bijgewerkt op: 31 mrt.

In deze 15e aflevering gaan we in gesprek met diëtiste Debora Mol BSc en Physician Assistant Willy Theel MSc over obesitas. Beide zijn werkzaam in het Obesitas Centrum in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en hebben veel ervaring in het begeleiden en behandelen van patiënten met overgewicht.


Zwaarlijvigheid is een toenemend probleem in onze samenleving. Zoals Willy in deze aflevering schetst zijn de mensen op normaal gewicht in onze samenleving in de minderheid. De gevolgen zijn omvangrijk en het aanpakken van dit probleem is alleen mogelijk wanneer de behandeling afgestemd is op het individu.


Deze aflevering geeft een kijkje in de multidisciplinaire aanpak van overgewicht en is onderdeel van een serie. Mocht je deel willen nemen aan de Webinar dan is dat mogelijk. Geaccrediteerd voor 6 punten Pro-Q-Kine, 2 punten Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en accreditatie in aanvraag ADAP en KRF NL.

Beluister de podcast HIER


Wil je je direct aanmelden voor het Webinar? Dat kan! Info@physioglobal.nl


Wil je meer informatie over het Webinar? Klik dan op de onderstaande link: physioglobal.nl/post/webinar-obesitas-een-diagnose-en-behandeling-in-beweging


We willen Debora Mol BSc en Willy Theel MSc bedanken voor hun bijdrage aan deze aflevering.

Wil je als eerste op de hoogte blijven van de nieuwste afleveringen én waar je dit kunt bekijken of luisteren?


Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief; https://www.physioglobal.nl/webinars


Referenties:

Short-term and long-term effect of a high-intensity pulmonary rehabilitation


programme in obese patients with asthma: a RCT. Yasemin Türk et al. 2020


High intensity training in obesity: a Meta-analysis. Yasemin Türk et al. 2017